Nästan alla världens kulturer har traditionella knivmodeller som de har använt för jakt, fiske eller i strid. Här i Norden där vi har en rik fiske- och jaktkultur har vi också knivar som har utvecklats för detta. För att se ett stort utbud av olika traditionella knivar kan du besöka Lamnia som har över 5000 knivar i sin butik. Här går vi igenom två traditionella nordiska knivar:
Puukko – den finska kniven
Puukko är en liten, traditionell finsk kniv som är designad för allmänbruk. Den har ett enkelblad som är något kurvad, en gömd tång och vanligtvis en platt rygg. Kniven kan även kallas för en finsk kniv eller finka. Den sovjetiska militärkniven NR-40 var baserad på en modifierad version av Puukko och den kallades informellt för ”finka”.
En grundläggande modell har ett handtag och ett blad med en slida som kan sättas fast i ett bälte eller en skjorta. Knivbladet är vanligtvis kort, aldrig längre än handtaget och ofta kortare än 100 mm. Puukko är det naturliga valet för att skära, hacka och tälja eftersom den är platt slipad. Kniven används ofta som karvningsverktyg för dekorativa ändamål, för att skapa eldmaterial och för att rensa fisk eller jaktbyten. En del modeller är något kurvade uppåt eller neråt beroende på dess användningssyfte.
Stuorra niibi – Samekniv
Samekniven Stuorra niibi kan översättas till ”stora kniven” och kallas för lapinleuku eller leuko på finska. Det är en stor kniv som används traditionellt av samerna. Kniven har ett långt, brett knivblad som passar bra till lättare knivarbete som till exempel att kvista, skära ner små träd för till exempel en kåta, lättare röjning, slakt eller strid.
Stuorra niibi är vanligtvis mellan 20 till 45 centimeter. Handtaget är vanligtvis tillverkat av björk för att man ska få ett bättre grepp i snöiga miljöer. Traditionella material för slidan är vanligtvis renläder. Eggen har ofta en skandinavisk slipning med en enda platt fas. Bladet ska vara tillräckligt starkt för att kunna bryta upp renben och härdat för att hålla låga temperaturer.
Samerna använder vanligtvis två knivvar, Stuorra niibi (stora kniven) och en mindre kniv som kan vara en buiku, unna niibaš eller puukko.