Blogg

Bordslampor – Vad är en bordslampa?

En bordslampa är en typ av belysningsanordning som sitter på en inomhusyta. Det finns flera olika stilar, både traditionella och moderna. Vissa lampor har justerbara halsar så att ljusets räckvidd kan flyttas dit det behövs. Moderna skrivbordslampor har ofta LED-lampor i stället för glöd- eller lysrörslampor, som tenderar att flimra och ge ett mindre behagligt ljus än LED-lampor. Köp bordslampa online.

Hur hög bordslampa?

Höjden är en av de viktigaste sakerna att tänka på när man köper en bordslampa, eftersom många människor föredrar att ha dem placerade bredvid stationära föremål som soffor eller sängar i stället för att stå ensamma i stora öppna utrymmen. Skärmen bör helst vara i ögonhöjd för att få rätt belysning, men det finns undantag, särskilt om du planerar att använda din bordslampa som en accentlampa för mindre föremål.

Är en bordslampa i LED bättre än halogen?

LED-bordlampor är ofta mer energieffektiva än halogenlampor eller traditionella vaxbrinnande bordslampor. De ger också ett bättre ljus, som vanligtvis är vitare än gult eller brunt. LED-lampor är också mer hållbara och kan i genomsnitt hålla upp till 20 gånger längre. LED-lampor är dock generellt sett dyrare än de andra typerna av glödlampor. På det hela taget, även om LED-bordlampor kostar mer till en början, sparar de pengar på el med tiden och håller sannolikt längre med bättre ljuskvalitet, vilket gör dem i slutändan billigare i längden.

Var passar en bordslampa?

En bordslampa bör placeras på en plats där den inte lätt kan välta. Ytan som lampan står på måste också vara tillräckligt stabil för att klara av dess vikt, så träbord är kanske inte lämpligt för tyngre lampor. Ett bra ställe att placera en bordslampa på är bredvid en säng eller bredvid en soffa för bekväm läsning.

Kan jag använda en bordslampa som läslampa?

Det är möjligt att använda en bordslampa som läslampa, men många föredrar golvlampor för detta ändamål. I allmänhet krävs det ett ganska högt ljus för att läsa. Om ditt mål bara är att ge bra ljus i rummet kan en bordslampa vara lämplig om du inte behöver extra arbetsbelysning.

Hur hög ska en Fönsterlampa vara?

En fönsterlampa är avsedd att ge ljus till ett visst område i huset, t.ex. sovrummet eller vardagsrummet. Lampans höjd bör väljas med detta i åtanke så att den ger rätt mängd ljus för den avsedda platsen. När du använder en bordslampa som accentlampa vill du i allmänhet ha den inom räckhåll så att du enkelt kan flytta runt skärmen för att fånga din uppmärksamhet på speciella föremål.

Var passar fönsterlampor in?

Fönsterlampor placeras i allmänhet nära fönster och ytterväggar. De fungerar genom att reflektera ljuset tillbaka in i rummet i stället för att absorbera det från yttre källor som byggnadsytor eller träd. Om det inte finns någon bra vägg tillgänglig för att placera en fönsterlampa kan du försöka hänga flera mindre lampor på intilliggande väggar i stället.

Vilken är den bästa placeringen för en läslampa?

En bordslampa med flexibel hals och justerbar skärm gör det möjligt att flytta ljuset upp och ner vid behov. Många föredrar golvlampor, men de stående lamporna kan erbjuda ytterligare flexibilitet eftersom de vanligtvis levereras med svängbara stativ som gör det lättare att flytta runt dem efter behov. De ger dock inte lika mycket flexibilitet som bordslampor eftersom de inte går att justera i längd eller vinkel – golvlampor är i allmänhet utformade för att stå upprätt och inte för att justeras med tiden.

Hur väljer jag rätt bordslampa?

Det finns inget enkelt svar, men tänk på att du måste ta hänsyn till faktorer som stil och design samt bordslampans storlek och form. Om du till exempel väljer en modern stil med en avlång eller rektangulär skärm, se till att fotplattan också är lämplig för det här utseendet. Om du däremot behöver din bordslampa för att belysa böcker på ett soffbord kanske du ska välja en högre och mer böjd design. Se till att lampans hals och arm är tillräckligt stabila för att hålla den på plats utan att tippa omkull även när den är justerad till sin kortaste längd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *