Blogg

Mögel – Hur blir man av med mögel?

Mögel är en typ av svamp och kan växa nästan överallt, men det växer ofta på tyger, väggar och porösa material. Den absorberar lätt fukt och om den inte tas om hand snabbt kan den sprida sig mycket snabbt. Kontakta https://avfuktningsteknik.se/ för att få hjälp med att bli av med mögel.

Det finns olika sätt att bli av med mögel som du bör känna till:

  • Torka bort så mycket som möjligt med en trasa eller pappershandduk
  • Om föremålet har blötts upp ordentligt i vatten, låt det ligga ute i solen för att torka innan du försöker rengöra det
  • Använd blekmedel eller väteperoxid på svåra fläckar
  • Blanda bakpulver och vatten till en pasta och applicera den på området och låt den ligga över natten innan du skrubbar bort den med varmt tvålvatten (upprepa tills den är borta)- Använd en blandning av vinäger och citronsaft för svåra fläckar
  • För stenytor, använd en lösning av bakpulver och vatten eller väteperoxid för att rengöra dem
  • Om möglet bara har börjat växa kan du kanske ta bort det genom att skrubba med en rengöringsmedel (klorblekmedel och tvättmedel fungerar bra) och varmt vatten

Kan man slipa bort mögel?

Nej, det kan du inte. Mögel kan gå djupt in i ytorna och slipning räcker inte för att bli av med det.

Hur blir man av med mögellukt?

Om du har lyckats ta bort all mögel från ett föremål men det fortfarande kommer en dålig lukt från det, försök att strö kaffesump på det över natten. I de flesta fall kommer denna metod att helt och hållet få bort både mögel och dess stank. Du kan också försök att låta den ligga i solen eller i bakpulver i några timmar, men tänk på att detta inte löser problemet helt och hållet.

Hur får man bort mögel från läder?

Läder är en lyxvara som kan köpas eller hyras. Det är också mycket känsligt för mögel, särskilt i fuktiga och dåligt ventilerade utrymmen. Det bästa sättet att ta bort mögel från läder är att använda en sprayflaska med vinäger och vatten i. Du kan applicera denna lösning direkt på det drabbade området eller använda en svamp/duk för att försiktigt torka den över ytan på din lädermöbel. Se till att du låter lösningen torka helt innan du låter någon sitta på den igen eftersom syran kan skada klädseln om den lämnas för länge.

Hur blir man av med svartmögel?

Svartmögel är faktiskt en av de enklare typerna att ta bort. Se till att du har gummihandskar, skyddsglasögon och en andningsmask på dig innan du försöker sanera den. Du behöver blekmedel eller väteperoxid, men var försiktig så att du inte blandar dem tillsammans eftersom det kan leda till att giftiga ångor bildas i ditt hem.

Du kan börja med att torka bort så mycket svartmögel som möjligt med en torr trasa eller pappershandduk och sedan applicera något av dessa ämnen direkt på det drabbade området. Låt det sitta i ungefär en timme innan du skrubbar bort det med varmt vatten och tvål och upprepar processen vid behov tills alla tecken på svartmögel försvinner. En pasta av bakpulver och vatten kan också användas i stället för blekmedel/väteperoxid när man tar itu med svartmögel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *