Vetenskaplig forskning

Kan Saturnus ringar bli ett framtida turistmål?

Himlakropparna vi ser på natthimlen har alltid haft en dragningskraft på människans fantasi. Inom en snar framtid kommer det bli möjligt att gå på dem med våra fötter. Allt tyder på att en ny era i mänsklighetens historia står för dörren. Kina, Ryssland, och USA skickar ut sonder för att undersöka solsystemets olika planeter. Även länder som Israel, Indien och Arabemiraten deltar i utforskandet av rymden. En del talar om en ny rymdkapplöpning men den här gången är det den röda planeten Mars som står i centrum.

Vetenskapliga genombrott

Vad är det egentligen som behövs för att upplevelseturismen ska ta steget ut i rymden? Och hur ska det bli möjligt att transportera farkoster med astronauter till Mars? Det är naturligtvis en fråga om att få ner kostnader för rymdfärder. Ett första steg togs när Elon Musks Falcon-raketer togs i bruk. Den återvinningsbara Falcon-raketen kan starta och landa precis som ett flygplan. Det går att serieproducera Falcon-raketer i industriell skala , och därmed få ner kostnaderna ytterligare.

Rymdålderns ekonomi

Förutom att stilla vår nyfikenheten kan rymdfärderna leda till omfattande ekonomiska fördelar. På månen finns stora mängder helium-3 , ett ämne som kan användas som bränsle i fusionsreaktorer. Om gruvdriften kommer igång på månen så kan jordens städer försörjas med el på ett mycket billigare sätt än nu. Investeringskostnaderna är givetvis enorma men vinsterna kommer bli ännu större. Om du går in på arbetsförmedlingen 2054 kommer det förmodligen finnas en avdelning för utomjordiska jobb.