Vetenskap, Vetenskaplig forskning

Vad Virgin Galactics flygning innebär för rymdturism

Richard Bransons lyckade flygning till rymden är ett viktigt steg mot att låta vanliga, betalande kunder besöka rymden som en turist. Men vem är Branson, varför är detta ett så pass stort steg för vetenskapen och hur fungerade farkosten? I den här artikeln har vi sammanfattat allt du måste veta om rymdfärden.

Om Richard Branson och hans flygning

Branson är en av de mest framgångsrika entreprenörerna i världen och har grundat flera välrenommerade företag inom olika sektorer såsom Virgin, Virgin Atlantic Airways och Virgin Trains – och nu även inom rymdturism!

Hur gick flygningen till?

Virgin Galactics rymdfärd började med att farkosten blev buren till 15.000 meters höjd av det specialbyggda flygplanet av modellen White Knight 2. Därefter släppte flygplanet farkosten, varefter dess raketmotor kom igång. Farkosten flög ut i rymden på en suborbital flygning och nådde en höjd på över 80.000 meter. Själva resan varade i knappt fem minuter.

Varför är detta en så stor milstolpe?

Fascinationen för rymden har sannolikt funnits ända sedan människans begynnelse. En resa till rymden har länge varit endast en dröm för alla oss. Men med denna resan har det skett en banbrytande förändring. Bransons företag är ett av flera bolag som har siktet inställt på rymdturism som under de närmaste åren kan bli verklighet för civilpersoner. Andra företag inkluderar Space X (grundat av Elon Musk) och Bezos Blue Origin (grundat av Jeff Bezos).

De farkoster som används för kommersiella rymdresor är kapabla att nå den lägre suborbitala rymdnivån, det vill säga 100-150 kilometer upp i luften. Men detta är tillräckligt högt för att passagerarna ska kunna uppleva tyngdlöshet i några minuter och njuta av utsikten innan de vänder tillbaka hem. Denna lyckade rymdresa sätter en ny milstolpe och är ett stort vetenskapligt framsteg för farkoster med kommersiella syften.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *